هاست نقش کلیدی و خلاصه سازی دسترسی به لایه سخت افزار سیستم عامل و اپلیکشن می باشد این خلاصه سازی باعث دسترسی ما به منابع سخت افزاری سرور و مدیریت بهینه این امر میشود و به لایه سخت افزار اجازه دسترسی و فعالیت برای یک یا چند ماشین مجازی (Guest) داده می شود در واقع تمامی ماشینهای مجازی در سرور میزبان، اجازه دسترسی به منابع سخت افزاری آن سرور فیزیکی را خواهند داشت که این منابع می تواند سی پی یو حافظه رم و پهنای باند کارت شبکه های یک سرور باشند ؛ بعضی مواقع از Hypervisor به عنوام مانیتور کننده ماشینهای مجازی نیز یاد میشود. در این مقاله (هاست یا Hypervisor چیست؟) قصد داریم تا به جزیئات این بحث بپردازیم.
هاست یا Hypervisor چیست؟
Hypervisor شامل چند مزیت در دیتا سنتر یا اتاق سرور می شود. توانایی هدایت چند ماشین مجازی جزء اصلی ترین اهداف راه اندازی Hypervisor بوده و باعث افزایش چشمگیر استفاده از منابع سخت افزاری می شود و آنجا که ما یک سرور فیزیکی و سیستم عامل و اپلیکشن را بر روی یک سرور نصب می کنیم همین فرایند را میتوان با مدیریت فناوری تا 70 درصد به کارایی سرور بیافزایم که هرکدام از ماشینها توانایی کنترل و هدایت سیتم عامل و اپلیکشن خود به طور مجزا را داشته باشند.
قابلیت سیار بودن ماشینهای مجازی از دیگر اهداف ما برای به کار گیری Hypervisor می باشد سهولت انتقال از سرور به سروری دیگر حتی درصورتی که از قدیمی ترین سیستم عاملها استفاده میکنیم. به طور خلاصه انتقال یک سرویس فیزیکی به سروری دیگر زمان بر بوده زیرا باید سیستم عامل جدا نصب گردد و مدت زمانی هم برای نصب مجدد سرور وقت بگذاریم که خود نیازمند اتلاف وقت زیادی می باشد.
در مقایسه با سرور فیزیکی، ماشین مجازی در صورت نیاز به انتقال به Host دیگر هیچ تداخلی با ماشینهای مجازی دیگری بوجود نخواهد آورد این قابلیت باعث تسهیل انتقال از یک سرور به سرور دیگر میشود که این مدت زمان ازکار افتادگی در Hypervisor با مدیریت پشرفته میتواند حتی به صفر برسد.
ماشینهای مجازی خود نیز بطور کامل از یکدیگر جدا می باشند اگر چه آنها همگی در یک Host راه اندازی میشوند به طور کلی ماشینها از حضور هم و مشکلاتی که در ماشینهای دیگر بوجود می آید شامل بد افزار یا مشکل سیستم عامل بی اطلاع هستند این قابلیت تکنولوژی Hypervisor را به شدت امن میکند.
در پایان ماشینهای مجازی به سادگی توانایی محافظت شدن در برابر اپلیکشنهای قدیمی را خواهند داشت به این صورت که نرم افزارهای فیزیکی نیاز به حالت ساکن شدن (عدم دسترسی در زمان شروع فعالیت پشتیبان گیری) دارند و این خود باعث ایجاد مدت زمان خارج بود از سرویس (Down Time) می شود.
Snapshot نیز مکانیزمی است که به سادگی عمل کنترل محتویات حافظه رم در ماشین مجازی را برعهده گرفته و آنرا در Disk ذخیره میکنند که معمولا بدون Down Time این کار صورت میگیرد. هر Snapshot توانایی گرفتن نقطه شروع برای هر ماشین می باشد که در صورت نیاز آنرا میتوان به حالت قبل از خطا بازگرداند.
معمولا Hypervisor ها مستقل از لایه نرم افزار عمل میکنند که نمونه آن میتوان Vmware Vsphere را نام برد و بعضی ها هم وابسته به سیستم عامل هستند مانند Microsoft Hyper-v، در واقع Hypervisor توانایی مستقل بودن به عنوان کد جاسازی شده در Firmware را دارند و اصولا به دو نوع منتهی میشوند ولی به نظر میرسد برای اتاق سرورهای بزرگ مورد مستقل از سیستم عامل که به Bare Metal نیز مشهور هستند بیشترین کاربرد را دارند و مورد دوم که وابسته به سیستم عامل هستند که میتواند Virtual Box,Hyper-v نیز در سمت نقطه پایانی (کاربر) کارایی بیشتری دارند.

چرا از Hypervisor استفاده می کنیم؟
به این دلیل که این سیستم برای هر مدیر شبکه و اپراتور خیلی حیاتی می باشد و اینکه چگونه با این تکنولوژی بتوانیم یه اتاق سرور بزرگ یا دیتا سنتر را مدیریت کنیم و از داده های آن نیز به کمک سیستم های یکپارچه مدیریت داده ها محافظت کرده و مدیریت پیکربندی و انتقال و Snapshot ها را کنترل کنیم.
قوانین یکپارچه سازی برای Hypervisor در حال گسترش هستند به طور مثال Storage Hyperviosr به عنوان مکانیزمی برای مجازی سازی تمامی منابع ذخیره سازی معرفی شده و امروزه به عنوان کلید اصلی اتکا به سیستم مجازی سازی می باشند و در این بین مجازی سازی سیستم ذخیره سازی که اینروزها بحث software-defined storage (ذخیره ساز نرم افزاری) را پشت سر میگذارد، بیشتر به چشم می آید.در این احوال مجازی سازی کارت شبکه ها نیز قابلیت کلیدی در کم کردن مدت زمان از کار افتادگی می باشد، در واقع باید به این اصل از آگاهی برسیم که در تکنولوژی Hypervisor ما همه چیز را مجازی میکنیم و تمامی منابع فیزیکی قربانی مجازی سازی می شوند که این امر باعث سهولت در مدیریت و قابلیت در سیستم های مجازی سازی میشود.
امیدواریم از مقاله هاست یا Hypervisor چیست؟ استفاده کرده باشید. لطفا آنرا با ابزارهای اشتراکی به اشتراک بگذارید.